Saturday, January 20, 2007

De erfenis van Gandhi en King

donderdag 18-01-07, SpitsNet

Alles wat Mahatma Gandhi en Martin Luther King deden, stond in het teken van geweldloos verzet. Hun nazaten, Tushar Gandhi en Yolanda Denise King, zijn in Nederland om die boodschap uit te dragen.

Door Floris Akkerman

AMSTERDAM -- De invloed van Mahatma Gandhi en Martin Luther King is in de wereld nog altijd voelbaar, zeggen achterkleinzoon Tushar Gandhi (47) en dochter Yolanda Denise King (51) in een Amsterdams hotel.

Tushar: "Het zijn donkere dagen waarin we verkeren. Er is veel geweld in de wereld. Zelfs een tandenborstel in het vliegtuig wordt als moordwapen gezien. Deze periode moeten we overleven. De hoop op een betere toekomst komt niet uit de loop van een geweer, maar uit het niet gebruiken van geweld bij conflicten. Beide mannen werden vermoord, maar hun gedachte om geen geweld te gebruiken leeft voort."

Yolanda: "Ik reis veel. Ik zie hoe de mensen met mijn vader in gedachten elkaar motiveren en inspireren. Dat zorgt voor humaniteit en bij mij voor optimisme."
Tushar en Yolanda, die elkaar vijf jaar kennen, zijn gisteren neergestreken in Nederland. Zij zijn niet de enige twee nazaten van wereldleiders die hier komen. De zoon en dochter van de ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Bétancourt, de kleindochter van de voormalige Joegoslavische leider Tito en de zoon van de Zuid-Afrikaanse activist Steve Biko komen vandaag aan in Nederland.

Zij geven morgen workshops op het jongerenevenement B the change in Maastricht, waar jongeren zich inzetten voor een betere samenleving. De nazaten moeten hen inspireren en de lessen van hun beroemde familieleden overbrengen.

Met geweldloos verzet zorgden Mahatma Gandhi en Martin Luther King voor veranderingen in hun maatschappij. Martin Luther King verzette zich in de jaren vijftig en zestig tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten. Gandhi probeerde in de eerste helft van de vorige eeuw de verschillen te overbruggen tussen de kasten in India, richtte zich op verzoening tussen hindoes en moslims en was de leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd.

Wat zouden Mahatma Gandhi en Martin Luther King morgen tegen de jongeren hebben gezegd? Yolanda: "Dat jongeren voor veranderingen moeten zorgen in hun eigen wereld. Ze moeten liefde, compassie en harmonie tonen naar hun eigen omgeving. Hun familie en vrienden. Dat is de enige manier om voor veranderingen te zorgen. Dat moeten ze onthouden."

Tushar: "Jongeren denken dat ze niet voor veranderingen kunnen zorgen. Ze hebben er vaak geen vertrouwen in dat ze dat kunnen. Maar als één persoon zich positief inzet dan helpt dat de rest van de wereld. Jongeren moeten hun best daarvoor doen. Het geloof daarin is belangrijk."

Museum

De denkbeelden van Mahatma Gandhi hebben Martin Luther King sterk beïnvloed en ook voor Yolanda was de Indiër voortdurend aanwezig. "Thuis was er altijd een foto van Gandhi. Die stond prominent tussen andere familieportretten in. Je kon er niet omheen. Voor mijn vader waren twee mensen heel belangrijk: Jezus Christus en Mahatma Gandhi. Zij vormden zijn denken. Zijn filosofie. Van Gandhi leerde hij om geen geweld te gebruiken."

Omgekeerd volgde de familie Gandhi de verrichtingen van Martin Luther King. "Dokter King was een keer voor een driedaags bezoek in India", vertelt Tushar. "Toen hij op het vliegveld aankwam, wilde hij meteen naar het Gandhimuseum. Een plek waar mijn overgrootvader geregeld kwam.

Speciaal voor King werd een kamer geopend die nog helemaal intact was gebleven. Dokter King ging zitten en vroeg om alleen gelaten te worden. Hij smeekte de curator om ook na sluitingstijd daar te mogen blijven. Hij voelde zo dat hij de kracht van Mahatma Gandhi tot zich kon nemen. Aan het eind van elke dag wilde hij terug naar het museum."

Yolanda kijkt verrast en lachend op: "Dat is voor het eerst dat ik dit verhaal hoor. Toen mijn vader terug was van zijn bezoek, wilde hij zich net zo kleden als Gandhi. Mijn moeder zei toen: 'Dat kan niet. Je leeft in de Verenigde Staten'."

Nooit opgeven
Zien zij tegenwoordig personen die de boodschap van hun voorouders kunnen doorgeven? Yolanda: "Ik zie dat op allerlei niveaus gebeuren. Het is zoals Tushar zegt: 'Je moet bij jezelf beginnen.' Dat werkt. Al is het nog zo klein."

Tushar heeft zijn hoop gevestigd op een aantal namen. "De dalai lama. Hij strijdt voor de vrijheid van zijn volk. Maar ook economisch kun je voor veranderingen zorgen. Zoals de laatste Nobelprijswinnaar, Muhammad Yunus, die de grondlegger is van het microkrediet. Beiden vechten voor het goede. Ze overwinnen problemen door geen geweld toe te passen."

Tushar en Yolanda houden zich nog elke dag bezig met het werk van hun voorouders. De eerste werkt voor de Gandhi Foundation en zette de website van de stichting op. Ook spant hij zich in voor arbeiders en armen in de Indiase miljoenenstad Mumbai. Yolanda heeft Higher Ground Productions opgericht. Deze organisatie verzorgt over de hele wereld theaterproducties, lezingen, seminars en workshops over rassenscheiding.

Zo verspreiden de twee de boodschap van hun voorouders. Maar Mahatma Gandhi en Martin Luther King leven ook in henzelf voort. Yolanda: "Mijn vader was gefascineerd door mensen. Dat heb ik van hem overgenomen. Mensen zijn zo bijzonder. Daarom ben ik in hen geïnteresseerd." Tushar: "Ik heb van hem geleerd dat je nooit moet opgeven. Hoe moeilijk iets soms ook is. Je moet altijd doorzetten."