Sunday, May 06, 2007The Namesake

Op 10 mei is het zover. Dan gaat in Nederland de film The Namesake in premiere, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jhumpa Lahiri.

Ashoke (Irfan Khan) en Ashima Ganguli (Tabu) werden aan elkaar uitgehuwelijkt en vertrokken vanuit het bloedhete Calcutta naar het winterse New York, waar al snel hun zoon Gogol geboren werd. Zo'n twintig jaar later valt het Gogol (Kal Penn) nog steeds niet mee een eigen identiteit te vinden tussen het moderne bestaan in Amerika en het traditionele leven dat zijn ouders aanhangen. Gogol hekelt zijn voornaam, krijgt verkering met een rijk Amerikaans meisje en wil architectuur gaan studeren aan de universiteit van Yale. Maar hoe zeer hij ook probeert zijn eigen weg te gaan, de wereld van zijn ouders laat hem niet los. Het levert zowel komische situaties op als pijnlijke onthullingen.

Mira Nair, bekend van Monsoon Wedding en Salaam Bombay, tekende voor de regie. Do watch the trailer.

In Nederland is het boek verschenen onder de titel, De Naamgenoot (uitgeverij Meulenhoff). Het boek kan worden gezien als onderdeel van een lange traditie in de westerse en vooral Amerikaanse literatuur, de immigrantenroman. Van Ieren en Oost-Europeanen tot Indiƫrs die vanaf de jaren zestig in steeds grotere getale naar Amerika zijn gekomen. Probleem van veel immigranten: je voelt je nergens thuis.

Jhumpa Lahiri (1967) werd in Londen geboren uit Bengaalse ouders en groeide op in de Verenigde Staten. Met haar debuut The Interpreter of Maladies de Pulitzerprijs voor literatuur, de New Yorker Award voor het beste debuut van het jaar en de PEN/Hemingway Award ontving.

Via de volgende link, kan een interview met de schrijfster van het boek worden beluisterd: http://boeken.vpro.nl/boeken/15126316/