Sunday, May 20, 2007

Bollywood in Den Haag... 26 mei - 3 juni

Hoe slecht sommigen misschien ook zijn, ze laten nog steeds de harten van menig Indier sneller kloppen: De Bollywood films. Vanaf donderdag 26 mei tot en met zondag 3 juni komen velen van ons dan ook weer aan hun trekken tijdens de achtste editie van het hindostaanse filmfestival in Den Haag. Ook dit keer weer een interessante lijst aan films, waaronder de meest recente The Namesake die op 29 juni draait. Tijdstip: 18.30, Filmhuis Den Haag.

Opvallend is ook de film American Daylight, een thriller die zich afspeelt in de moderne globaliserende wereld waarin Amerikaanse bankzaken geoutsourced zijn naar India. Telefonische helpdesks en callcenteres zijn doorgeschakeld naar India. Sujja (Koel Puri) werkt bij zo'n callcenter. Ze heeft geleerd om met een Amerikaans accent te praten en haar telefoonnaam is Sue.

Maar een Indiase film is natuurlijk geen Indiase film zonder dat vleugje verplichte Bollywoodromantiek. En dus meldt zich op een dag ene Lawrence (Nick Moran), een eenzame Amerikaanse miljonair die wanhopig te verhinderen dat zijn vrouw hun gezamenlijke rekening plundert. Hij smeekt Sue hem te helpen. Tegen de regels in doet ze dat ook. Van het een komt het ander. Lawrence die zich gered voelt door Sue, wil haar ontmoeten. Tja, en dan is het hek van de dam. American Daylight draait op 26 mei om 18.30 in Filmhuis Den Haag.

Omkara is een ander juweeltje. Het verhaal is geïnspireerd door William Shakespeare’s Othello: The Moor of Venice. Maar terwijl Shakespeare verschil in ras gebruikte als obstakel in de liefde tussen Othello en Desdemona, gebruikt regisseur Vishal Bharadwadj het kastenstelsel tussen Omkara (Ajay Devgan) en Dolly (Kareena Kapoor).

De setting van de film is een dorp in in de deelstaat Uttar Pradesh. Elke scène uit het originele verhaal wordt met gelijkmatige, of zelfs meer, tot in de finesse tot uitvoering gebracht. Het is een simpele plattelandsfilm, die gaat over wraak en relaties. De dialogen van Bharadwaj zijn opmerkelijk. Zijn vertaling van de woorden van Shakespeare’s Othello is niet alleen accuraat, het roept ook soortgelijke emoties op in de kijker. Degenen die onbekend zijn met het originele verhaal komen daarom niets te kort. Omkara draait op 2 juni om 18.30 in het Filmhuis Den Haag.

Voor het volledige filmprogramma, klik op www.hindustaansfilmfestival.nl