Saturday, March 22, 2008


Breaking news ...

The Dutch Muslim Broadcasting Corporation – Nederlandse Moslim Omroep (NMO) – is actually considering broadcasting ‘Fitna’, the anti-Koran film of Dutch politician Geert Wilders, which is scheduled for release this coming week. The 10 to 15 minute film is said to depict the Koran as the inspiration for terrorist attacks and other violence.

NMO is presently looking into the legal pitfalls and in the midst of talks with all the board members. If they press ahead, this would indeed be a remarkble move, if only because all other Dutch television networks have already refused to broadcast Wilders’ film. The move does fit in NMO’s liberal tradition to invite criticasters of Islam.

Friend and former De Pers colleague Ana Karadarevic wrote the following article today.

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) overweegt serieus om Geert Wilders’ anti-Koranfilm Fitna integraal uit te zenden. De NMO zou daarmee de enige publieke omroep zijn die dit aanbod doet. Het aanbod om Fitna uit te zenden, is volgens Alfred Broer, programmamaker televisie bij de NMO, niet zo opmerkelijk als het lijkt. ‘Dit past in de traditie van de omroep om ook islamcritici aan het woord te laten. Hirsi Ali is bij ons te gast geweest, evenals Theo van Gogh. Geert Wilders hebben we de afgelopen jaren meermalen uitgenodigd, tevergeefs.’

De redactie van de NMO heeft voorgesteld om Fitna uit te zenden. De redactie wil dat Wilders na uitzending van de film met voor- en tegenstanders in discussie gaat. Vrijdagavond heeft directeur Abderrahman Farsi hierover gepraat met de Nederlandse Moslim Raad, de zendgemachtigde.

Voorzitter Abdulmajid Khairoun van de NMR staat positief tegenover het idee. Hij polste al twee juristen om advies te vragen. Er zijn nog twee voorwaarden: een aantal bestuursleden moet nog worden bereikt om hun mening te polsen en de NMR gaat niet akkoord als Fitna strafbare uitingen bevat ‘We zullen de film dan ook wel eerst moeten bekijken’, aldus Khairoun.

Dit weekend overleggen de betrokkenen met elkaar, met de bedoeling een dezer dagen de knoop door te hakken. Als de meerderheid voor uitzending is, wil de NMR gaan praten met Wilders.

Wilders maakte onlangs bekend dat hij geen omroep had kunnen vinden die de vijftien minuten durende film in zijn geheel wilde uitzenden. Hij is daarom van plan om de film op internet te zetten. Dat zou gebeuren vóór 1 april. Maar Wilders heeft steeds gezegd: ‘Als zich vandaag een omroep bij mij meldt, kan de film vanavond nog op tv.’