Tuesday, June 03, 2008

Hezbollah: de Libanese kameleon


woensdag 4 juni om 20.00 uur in de levante, amsterdamHoe Hezbollah minder sjietisch en meer nationalistisch werd.


EEN LEZING DOOR JOSEPH ALAGHA

Begin juli 2006 ontvoerde Hezbollah twee Israëlische soldaten met het doel deze in te ruilen tegen Libanese gevangen die in Israël werden vastgehouden. Israël trok fel ten strijde tegen haar oude vijand Hezbollah in de hoop de organisatie zowel militair als politiek ongevaarlijk te maken. Israël gokte erop dat als de hele Libanese bevolking zou lijden onder de oorlog en de bombardementen, Hezbollah en haar leider Hassan Nasrallah de schuld zou krijgen en dat de bevolking zich tegen de ‘Partij van God’ zou keren.

Het liep anders. Ook toen Hezbollah zich de afgelopen maand gewelddadig roerde in de straten van Beiroet, werkte dit uiteindelijk minder nadelig uit voor de sjiietische partij dan door menigeen gedacht. In een boeiend betoog legt Hezbollah-deskundige Joseph Alagha uit hoe Hezbollah begon als een protestbeweging met een sji’itisch en militant gedachtegoed, en zich geleidelijk ontwikkelde tot een brede partij met een eigen politiek programma.

Joseph Alagha

Alagha doceert Islamic Studies aan de American University of Beirut en woonde ten tijde van de laatste oorlog in Libanon. Alagha, zelf Libanees en christen, promoveerde een half jaar voor de oorlog uitbrak op onderzoek naar Hezbollah aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Locatie De Levante, Hobbemastraat 28, 1071 ZC Amsterdam
Datum / tijd woensdag 4 juni 2008 / van 20.00 tot 21.30 uur.
Voertaal Engels
Entree HEUR 2.00, NAK-leden gratis op vertoon van lidmaatschapkaart
Reserveren verplicht i.v.m. de beperkte ruimte.


Reserveringen & info

sharida mohamedjoesoef / 06–481 84 228 – www.nederlandsarabischekring.nl

de levante info@delevante.org / 020 - 671 5485 – www.delevante.org


Bereikbaarheid

De Levante is te bereiken via trams 2 en 5, halte Hobbemastraat, langs het Rijksmuseum tot het water (Hobbemakade), op de hoek rechts naast het Zuiderbad.